Etusivu » Hyviä käytäntöjä » Ravintolaväkivalta

Ravintolaväkivalta

Väkivaltaiseen käyttäytymiseen liittyy usein päihtymys. Vuosina 2005–2009 poliisitilastojen mukaan 87 prosentissa henkirikoksen yrityksistä tekijä oli päihteiden vaikutuksen alainen. Pahoinpitelyrikoksissa vastaava luku oli 65 prosenttia. (Lehti et al., 2010: 90).

Humalassa toteutetun väkivaltaisen teon taustalla vaikuttavat usein tilannesidonnaiset syyt. Tällaisia voivat olla mahdollisuus päihtyä (esim. humalaisille tarjoilu tai myyminen), aggressioita herättävät paikka- ja ympäristötekijät (esim. tungos tai melu ravintoloissa, jonotus) ja kontrollin puute (esim. pimeys, myöhäinen ajankohta). Ravintolaväkivallan ehkäisyn yksi keskeinen keino onkin olosuhteiden muuttaminen väkivaltaa vähemmän suosiviksi.

  • Lehti, M. - Siren, R.- Hinkkanen, V. (2007). Rikollisuuden riskitekijät ja alkoholi .

 
Julkaistu 28.2.2014